Overweeg jij de aankoop van een beleggingspand?

Het is tegenwoordig een hot item; het kopen van een tweede, derde of misschien zelfs vierde woning. 
Wekt dit ook bij jou interesse op? In deze blog lees je praktische informatie en tips hierover.

Het belangrijkste voordeel van beleggen in vastgoed is het behalen van een positieve cashflow; de huurinkomsten die je netto overhoudt na het aftrekken van kosten als rente, onderhoud, beheer, verzekeringen etc. Het lenen van geld om te beleggen kan tegenwoordig tegen lage rentes en dat komt je cashflow ten goede. Voor jezelf is een positieve cashflow fijn, het geeft je immers direct rendement. De geldverstrekker financiert geen objecten met een negatieve cashflow. Laat je dus goed adviseren voordat je een beleggingspand aankoopt. 

Een veelgehoorde opmerking van klanten is; “We kopen deze woning met het doel om winst te maken bij waardevermeerdering.” Dit heet speculeren. Uiteraard kan de waarde stijgen, maar de waarde kan ook dalen! Beleggen in vastgoed doe je voor de lange termijn, het gaat om die positieve cashflow. Bij een waardedaling hoef je op dat moment niet wakker te liggen, de huur komt immers wel binnen. Natuurlijk is waardevermeerdering een belangrijk aspect, maar het moet niet het hoofddoel zijn. In mijn volgende blog hefboomeffect vertel ik hier meer over.

Kansen:                                                    
– Direct rendement
– Waardestijging beleggingspand  
– Huurinkomsten onbelast (BOX 3)  
– Creëren overwaarde door aflossen

Risico’s:                                                
– Bij leegstand, geen rendement
– Onderhoud               
– Waardedaling           
– Fiscaal risico

Om een vastgoedportefeuille op te bouwen is geld nodig. Dit kan eigen vermogen, maar ook geleend geld zijn. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de financiering met geleend geld. Het verkrijgen van een financiering voor een beleggingspand is totaal anders dan het verkrijgen van een financiering voor een huis waar je zelf in gaat wonen. Het begint bij de keuze voor een geldverstrekker. Deze zijn er ten opzichte van de reguliere geldverstrekkers weinig. Er ligt een andere manier van funding en risicobepaling aan ten grondslag.

De maximale financiering op een beleggingspand ligt doorgaans rond de 80% van de marktwaarde in verhuurde staat. Voorbeeld:

Aankoop beleggingspand € 180.000. De totale financieringsbehoefte bedraagt € 190.000 (incl. k.k.) De taxateur geeft een waarde af van € 180.000 in verhuurde staat. De geldverstrekker financiert in dit scenario 70% wat neerkomt op € 126.000. Er zal in dit scenario € 64.000 eigen geld ingebracht moeten worden. Eigen geld kan bijvoorbeeld opgenomen worden uit de overwaarde van je eigen woning.

De acceptatiecriteria bij geldverstrekkers voor beleggingspanden zijn anders dan bij de reguliere geldverstrekkers. Hier kom ik weer terug op de positieve cash flow, deze is leidend voor het verstrekken van de financiering. Een ander verschil tussen een verhuurhypotheek en de reguliere hypotheek zijn de kosten. De geldverstrekker hanteert een hogere rente door een risico-opslag toe te voegen.

Weten wat jij kunt lenen?

Ontvang een kosteloos hypotheek adviesgesprek en ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden:

Ontvang Gratis Hypotheek Advies

Ontvang een gratis hypotheek adviesgesprek en ontdek hoeveel jij kunt lenen:

Ontvang Gratis Hypotheek Advies

Ontvang een gratis hypotheek adviesgesprek en ontdek hoeveel jij kunt lenen:

Gratis Advies Op Maat

wij respecteren jouw privacy en behandelen alles vertrouwelijk